vrijdag 19 maart 2010

Jungle safari

14 maart: Vandaag durven we het weer aan om weer eens wat sportiefs te gaan doen dus we gaan fietsen huren! In Pokhara is het relatief plat dus we hopen ons niet te moe te hoeven maken :-) De bestemming wordt het oude stadsgedeelte van Pokhara tot aan het Gurkha Museum en dan via de oevers van het meer weer terug. Het gaat toch meer bergop dan we dachten, dus onze spieren worden nog eens op de proef gesteld. In oud Pokhara is niets van het massatoerisme te merken. Hier wonen, leven, werken en winkelen de locals! Een paar kilometer verder komen we aan het Gurkha Museum: Gurkha`s zijn Nepalese soldaten. Het Britse leger heeft een recruteringscenter in Pokhara. Honderderden Nepalezen per jaar komen daar die superharde selectieproeven afleggen om zich bij het Gurkha leger te voegen. Hoofdreden van de meesten: geld! Het museum zelf is niet veel soeps, we zijn er de enige bezoekers en worden constant achtervolgd door een oud ventje die voor ons de lichten aan en uit doet en de achtergrondmuziek af en aan zet:-)

We beginnen niet te laat aan onze terugtocht want we verwachten weer regen deze namiddag, zoals bijna elke namiddag :-( We stoppen langs een kleine steiger aan het meer en daar zijn ze bezig met een heuse videoclip opname! We kennen de zangeres niet, maar ze ziet er alleszins beroemd uit:-)

Onderweg komen we ook nog wat bekende gezichten tegen uit de bergen. Nepal is een klein land en iedereen die Annapurna gedaan heeft komt naar Pokhara om even te relaxen.... Wij blijken trouwens nog niet zo heel veel voor de trekking betaald te hebben in vergelijk met sommige anderen. We hebben alles bij hetzelfde kantoor in Kathmandu geboekt dus wel een goeie prijs en service gekregen :-)

En er komt nieuws over onze trip naar Tibet: gaat misschien niet door omdat de grens momenteel gesloten is :-(.... Iets in verband met een verjaardag van onafhankelijkheidsdag of iets dergelijks???? Ze verwachten alleszins problemen dus houden ze de toeristen maar buiten.

15 maart: Geen fiets meer vandaag, onze achterwerken doen nog zeer van het slechte zadel van gisteren. We doen een beetje lui en nemen een taxi (hoe decadent) naar de waterval. De waterval heet Devi`s Falls, volgens de locals is die naam eraan gegeven toen een zekere Meneer of Mevrouw Davis hierin is gevallen en gestorven is..... Wat er van waar is weten we niet maar het klinkt wel goed als uitleg. Het is nog steeds droog seizoen dus niet veel waterval te zien eigelijk, het water staat superlaag.

Onze taxichauffeur staat aan de uitgang op ons te wachten en brengt ons daarna helemaal naar de World Peace Pagoda (helemaal naar boven op de berg lopen hebben we even genoeg gedaan de laatste dagen). De weg naar beneden nemen we er te voet nog wel bij :-) De pagoda is gebouwd door Buddhistische monikken om de wereldvrede te promoten (tja, de naam zegt het al hè). De weg naar beneden gaat via een bospadje helemaal beneden tot aan het meer, daar nemen we een bootje terug naar de andere oever. Onze kapitein probeert ons in zijn gebrekkig Engels nog even duidelijk te maken dat alle Nepalezen `goed’ zijn, maar de regering en de koning niet.

We weten ondertussen dat de stroomvoorziening hier niet vanzelfsprekend is, maar we zijn toch blij dat er `s avonds stroom is (het schema wisselt hier blijkbaar per week) en we de rugzakken zonder zaklamp of kaars weer kunnen inpakken.

16 maart: Gedaan met uitslapen, onze bus naar Chitwan National Park vertrekt om 7h30. Een 5-tal uur en veel bochten later komen we aan in Sauraha waar we opgewacht worden door de uitbater van ons hotel. Alles is weer voor ons geregeld, de bagage wordt naar boven gebracht, de lunch wordt geserveerd en de planning voor de komende dagen overlopen :-) De porties eten zijn hier Nepalees (lees enorm), honger zullen we zeker niet lijden.

Later in de namiddag maken we nog een wandeling door het plaatselijke Tharu dorpje, dat zijn de oorspronkelijke bewoners van het Chitwan National Park. Ze leven heel basic, maar zitten in volle evolutie, binnekort krijgen ze ook stenen huisjes ipv riet en klei. De show die we `s avonds nog te zien (de plaatselijke jongemannen die dansen met stokken) is supertoeristisch. Zit in het pakket zullen we maar denken:-)

17 maart: Om 6h30 zitten we alweer aan het ontbijt. Wake-up call door de uitbater en de vogeltjes :-) Vol programma vandaag, we beginnen met een tochtje over de rivier met de kano. Onderweg wijst de gids ons op de dieren die er te zien zijn. Veel vogels, eenden en ook krokodillen. We meren aan en we gaan te voet door het park weer terug. De gids maant ons aan heel dicht bij elkaar te lopen en NIET te praten, echt een schoolreisje hier :-) We zien: kippen, apen, pauwen, vogels en heel veel neushoornstront, maar GEEN neushoorns, tijgers, wilde olifanten of dergelijke.

Misschien hebben we deze namiddag meer geluk als we met de jeep op pad gaan. We delen de jeep met nog wat andere toeristen waaronder een Canadees koppel dat we in de bergen hadden ontmoet, klein Nepal. Wat zien we onderweg: apen, wilde kippen, pauwen, veel herten en net op het einde 2 neushoorns (in hoog gras, dus je kan alleen een grijze vlek onderscheiden, ook geen goeie foto`s dus).

Heel veel stof gegeten tijdens de jeep safari.... Douchen, eten en relaxen. Morgen is het weer om 6h op.

18 maart: Om 6h30 zitten we op een olifant en vetrekken we richting park in de hoop nog wat meer wildlife te zien. Laatste kans nu want over een paar uur zitten we op de bus richting Kathmandu. We hadden al wat ervaring met olifanten in Thailand en qua comfort is het sinds toen zeker niet verbeterd :-( Maaarrrrr............ we hebben geluk, we krijgen 2 neushoorns van heel dichtbij te zien! Ze blijven heel erg rustig en lijken wel te poseren voor de vele camera`s die rondflitsen.

Rond 8h30 ontbijt en om 9h30 zitten we op de bus. Het eerste wat we doen is als we in Kathmandu aankomen is naar het reisagentschap gaan om te zien of er nieuws is over Tibet. Is die grens nu al terug open? Wat wordt er verwacht? Nog geen vooruitgang, de grens is nog steeds dicht, onze paspoorten liggen bij immigratie en we moeten zoals zoveel andere toeristen gewoon afwachten:-(19 maart: Heel erg slecht geslapen, de kamer ligt aan de straatkant vlak bij een bar waar de muziek `s avonds nogal luid en laat doorgaat. We beginnen de dag met een zoektocht naar een andere kamer en ronden deze zoektocht een aantal uur later met succes af! Een superkamer in een 7-maanden oud (of beter gezegd nieuw) hotel, met groot zacht bed, geen straatlawaai, nieuwe propere badkamer, tv en internet...... Dat alles zo goed onderhandeld voor 1/3 de van de oorspronkelijke prijs. We beloven dan ook goeie reclame voor hen te maken.

`s Namiddags lopen we een toertje door Kathmandu, wat marktjes, gezellige pleintjes, tempels, en niet te vergeten.... rondkijken naar de spullen die we hier allemaal nog gaan kopen of direct kopen :-)

2 opmerkingen:

 1. Nogmaals iedereen bedankt voor de reacties online en per mail, we waarderen het zeer dat jullie met ons meegenieten en reizen.

  We zullen nog een paar weken ons best doen en dan kunnen we natuurlijk live vertellen en veel foto's laten zien......

  groeten uit Kathmandu

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toi toi toi met die Tibet reis!

  John

  BeantwoordenVerwijderen