dinsdag 2 maart 2010

Holi aan de heilige Ganga rivier/riool

26 februari:  Na een redelijke `harde’ nacht gaan we Varanasi in het daglicht bekijken. We beginnen met een lekker ontbijtje op het rooftop restaurant met uitzicht op de Ganges. Mensen leven echt aan deze heilige rivier! Hier wordt gewassen (zowel mensen, kleren als koeien!), cricket gespeeld, yoga beoefend, eten en andere prullaria verkocht, gebedeld, en vooral veel mensen gekeken :-)

Wij wagen het echter niet ons in de Ganges te wassen, daar zou ik zelfs mijn voeten nog niet willen insteken. 118 steden in India hebben hun riolering rechstreeks zonder filtering op de Ganges aangesloten.... Een mens wil gewoon niet weten wat er allemaal in dat water zit!

We maken een wandeling langs de ghats aan het water  (de plaatsen waar je met trappen tot aan het water kan komen). Het is nu droog seizoen, dus veel plaats om te wandelen. Je kan ook met een bootje het water op, dus na een beetje onderhandelen met de kapitein roeit hij ons een uurtje over het water.

We varen tot aan de plaats waar de lijkenverbranding plaatsvindt. Varanasi en meer specifiek de Ganges is DE plaats voor Hindus in India om gecremeerd te worden. Hier worden 24/24, 7 dagen op 7 lijken verbrand.... z’on 200 á 300 per dag laten we ons vertellen. Je hebt 3 verdiepingen aan de oever waarop vuur wordt gemaakt: die staan voor de respectievelijke lage, midden en hoge klasse. De familie moet hout aankopen om het lichaam mee te verbranden en dat kost hier een bom geld (400-2000 euro)! De lijken worden eerst gewassen in de Ganges en dan op het vuur gelegd. Lijken worden hier per vliegtuig, trein, bus, os,..... naar  Varanasi gebracht afhankelijk van het budget. Het stinkt hier gelukkig niet, daar waren we wel bang voor :-(

Naast de crematieplaats staat een soort rusthuis, waar oudere arme mensen hun laatste dagen doorbrengen voor ze sterven. Allemaal nogal luguber om daar zo midden in rond te lopen.

Elke avond rond 18h30 vindt er een ceremonie plaats voor de MOTHER GANGES.  Het gaat gepaard met muziek, veel vuur en wierook, dans, zang, enz. Indrukwekkend om te zien. De instrumenten worden elke dag opnieuw ook weer helemaal gewassen in de heilige rivier met heilig water hè.  Je kan hier trouwens ook overal  vaatjes kopen om te vullen met het heilige water en mee naar huis te nemen:-)

Als we later op de avond terug naar het Guesthouse lopen worden we geraakt door een eerste waterverfbom. Een paar kinderen zijn vandaag al begonnen met Holi te vieren, festival van de kleuren, om het begin van de lente te vieren.

We beseffen ook dat het wegens het festival niet makkelijk is om verdere te reizen. Treinen zitten volgeboekt, bussen zijn afgeschaft, taxi-chauffeurs zijn in verlof, enz. We passen onze planning opnieuw aan. Zondag vliegen naar Kathmandu is de enige optie, ofwel in Varanasi blijven tot en met donderdag, wat ons nogal lang lijkt.

27 februari: In de Lonely Planet (ons heilige boek) lazen we over een Bakery waar je bruin brood en 30 verschillende soorten kaas kan eten. Daar hebben we (lees ik) al zoooo lang zin in dus daar gaan we ontbijten! Ikzelf  (Leen) geniet van mijn cheese breakfast en Roel van zijn meergranen boterhammen :-)

Varanasi is een wirwar van kleine straatjes dus we lopen daar ook regelmatig verloren. De truc is om de rivier terug te vinden, die in de juiste richting te volgen en dan zo aan je guesthouse uit te komen. Wij vinden het hier trouwens ook helemaal niet zo vuil en druk als iedereen constant beweert, of komt dat door het feit dat we al een maand in India zijn??

Vandaag hebben we oude kleren aangetrokken en zijn we op onze hoede voor meer meer Holi waterbommen. En gelijk hebben we want we worden een paar keer bekogeld door een groepje kinderen..... Verfrissend is het wel :-) Toeristen zijn natuurlijk een interessant doelwit hè.

Overal worden ook waterpistooltjes verkocht en het kleurpoeder kan je ook op elke hoek van de straat kopen. Tegen het einde van de middag is hun poeder blijkbaar op en gaan ze geld vragen. Om meer poeder te kunnen kopen zeker? En ons dan terug te bekogelen, wij weten wel beter!

`s Avonds bij het eten worden we op het terras gezelschap gehouden door een familie aapjes. Die hebben natuurlijk ook honger en doen zich tegoed aan alle insechten die langs de lamp hangen, en geloof me vrij, dat zijn er zeeeer veel!

28 februari:  Vandaag vliegen we naar Kathamandu, daar is het ook Holi dus we vieren daar straks nog wel even mee. Met enige vertraging komt onze taxichauffeur ons ophalen en brengt ons naar de luchthaven. We zijn echt ruim op tijd, maar dat is echt wel nodig want ze werken hier iets trager en inefficiënter dan thuis.  Na een paar uur blijkt dat we nog wat langer in ons bed hadden kunnen blijven liggen, de vlucht is een paar uur vertraagd :-(

Rond een uur of 15h zitten we dan toch eindelijk op het vliegtuig en kan onze 40 minuten durende vlucht beginnen. In Nepal is de plaatselijke tijd 15 minuten later dan in India, wat is dat nu weer voor iets raars?!? Het gaat enkel en alleen om het principe, Nepal is een ander land dan India :-)

En anders is het zeker, Kathamandu ziet er zonder de koeien en de bijhorende stront een stuk properder en aantrekkelijker uit. We hebben een guesthouse in Thamel, een gezellige backpackerbuurt vol met winkeltjes met fake Northface bergspullen, reisbureautjes, resto`s en bars. Wegens de vertraging hebben we wel de rest van het festival gemist :-( We zien enkel nog de mensen vol verf over straat lopen.

In Nepal is electriciteit geen vanzelfsprekendheid. Elke dag zijn er 2 powercuts van ongeveer 5 uur. Als we `s avonds willen douchen is dat bij kaarslicht, wel romantisch zo :-) Maar wel echt warm water!!

Na het eten gaan we in een bar nog wat naar een coverband luisteren. Overal is er hier live music aanwezig. We horen sinds lang weer bekende muziek: Kings of Leon, Red Hot Chili Peppers, de Stones, Metallica, enz :-)

1 maart: Vandaag gaan we rondkijken om een trekking te regelen in Nepal en liefst ook al onze trip naar Tibet. Na een vergelijkende studie kunnen we voor een schappelijke prijs een trekking naar Annapurna basecamp vinden, een paar dagen National Park om wildlife te spotten en een tour naar Tibet. De maand maart is zo goed als helemaal gepland, dus gaan we ook meteen op zoek naar een vlucht richting huis. Het begint nu echt wel af te korten.

2 maart: Geld regelen, inkopen doen voor de trekking, wat internetten (gratis maar erg traag), nieuwe fleece kopen, staat op het progamma van vandaag.  De zoektocht voor een betaalbare vlucht naar huis heeft ook zijn vruchten afgeleverd. Maandag  5 april vertrekken we uit Kathmandu, met tussenstops in Delhi en Moskou staan we op dinsdag 6 april in Brussel!

Van ons zal u nu een paar weken niets horen, wij vertrekken morgen op pad richting Annapurna Basecamp!

1 opmerking:

  1. Roel en Leen,

    Heel veel goede moed (en een 'lange adem') voor de beklimming van de Annapurna. We duimen!
    En hopen natuurlijk ook stiekem kunnen mee te genieten van het adembenemende uitzicht...
    Doei,
    De Deroeykes uit Borgerhout-Antwerpen

    BeantwoordenVerwijderen