donderdag 26 november 2009

The beaten army
Zondag 22 nov: 2 dames van het hostel wachten ons aan het station in Xian op voor onze free pick up. Er komt een bus aanrijden: in het seizoen zal het ongetwijfeld een stuk drukker zijn. Het hostel is duidelijk voor veel meer personen ingericht, lekker rustig dus J

We verkennen de stad per fiets en het aantal spugende Chinezen valt reuze mee gezien onze verwachtingen en het verkeer is zoals gepland J Goed uitkijken met oversteken en soms met Chinezen mee gaan. We nemen een kijkje bij de grote moskee maar alle straatjes met er omheen winkeltjes zijn veel gezelliger, hoewel we als toeristen overal door fanatieke verkopers aangesproken worden. We proberen treintickets te boeken voor onze volgende reis maar kunnen totaal niets herkennen, de rijen zijn overal erg lang in het weekend en bij diverse banken lukt het niet om geld te pinnen. We besluiten morgen bij een ticket office te boeken gezien onze vorige ervaring. Wel boeken we bij het hostel onze trip naar de Terracotta Warriors and Horses, de belangrijkste reden voor ons bezoek aan Xian.

Ondertussen is het etenstijd en Leen heeft een goede recensie gelezen van een restaurant in de buurt. Het ziet er erg netjes uit en de plaatjes met eten ook. We kiezen een aantal gerechten maar de serveerster geeft aan dat we wel veel gekozen hebben. Dan maar 1 minder en Rustig wachten we af. Er komt idd VEEL eten maar het ziet er heerlijk uit! Tot we beginnen want dan is het grootste deel wel Thai spicy en het vlees is klein gehakt inclusief bot. Ik (Roel) kan voldoende eten maar voor Leen is het echt te pittig. Volgende keer toch beter op de kaart kijken of die mooie rode kleur van de pepers is….

Maandag 23 nov: Uitstap naar de Terracotta Warriors, het graf van keizer Jingdi, het leger van levensgrote beelden moest hem in zijn graf beschermen. Om half 10 worden we samen met Engelsman Matt opgehaald en gaan met 5 andere 'blanken', onze chauffeur en Engels sprekende gids onderweg. De eerste stop is bij een werkplaats waar ze nu warriors namaken volgens de antieke methode en we natuurlijk door de winkel mogen lopen. Daarna dan eindelijk naar het echte leger. We beginnen in put 3, dan 2 en als aflsuiter de grootste: 1. Put 3 is pas gedeeltelijk opengehaald, het grootste deel van het leger hier is nog afgedekt voor klei en aarde. Ze verwachten hier nog ongeveer 100 jaar bezig te zijn met alles af te graven en restaureren. Maar als je bedenkt dat 2000 jaar geleden 600.000 boeren 37 jaar lang gedwongen hier aan gewerkt hebben is dat natuurlijk weer heel relatief. Aan het einde zijn we trouwens in opstand gekomen tegen de slechte omstandigheden en hebben een groot deel van hun eigen werk verwoest. Daar zijn ze nu dus nog even mee bezig….

We zien vele rijen die nog afgedekt zijn, een paar verwoeste soldaten en paarden maar het is een indrukwekkend geheel. Daarna gaan we naar put 2 die iets groter is maar waar diverse soldaten geheel intact zijn gebleven en achter glas zijn tentoongesteld.Ongeloofelijk hoe mooi ze zijn afgewerkt en dan zijn de kleuren inmiddels al verdwenen na het openen van de graven.

Nu is het tijd voor put 1 en staan we echt verbaasd: een enorme hal met in totaal 6000 soldaten en paarden. Het grootste deel is ook hier nog niet opgegraven maar er zijn er al honderden gerestaureerd en er zijn nieuwe opgravingen bezig. Je mag daar niet fotograferen maar ik pas me keurig aan bij de rest J. We lopen rustig de zaal rond, kijken en fotograferen en gaan daarna warm binnen in een restaurant heerlijk eten. We draaien de grote glazen plaat rond tot het gewenste gerecht voor onze neus staat en het smaakt allemaal prima!

Aangezien de rest een dagprogramma geboekt heeft en wij niet worden we bij een reguliere bus afgezet met wisselgeld en een half uur later staan we bij het treinstation. Daar vinden we bus 603 en wonderbaarlijk stappen we voor 2 yuan vlakbij ons hostel weer uit. Het openbaar vervoer bevalt ons prima hier, dat doen we vaker. We boeken bij een office onze slaaptrein naar Nanjing (zonder engels kost het wat moeite en aan de prijs zien we dat we nu minder luxe bedden hebben). We gaan nog een keer terug naar de winkeltjes in de moslim quarter en het is er weer erg gezellig. We eten nog een klein hapje en gaan terug naar ons hostel voor een biertje (of 2?) en spelen wat spelletjes.

Dinsdag 24 nov: onze trein vertrekt pas om 8 uur dus we slapen een keer uit, kijken nog wat rond in de stad voor bezienswaardigheden, eten en drinken wat, genieten van de zon en gaan daarna met de bus voor 1 yuan pp terug naar het station. We komen dit keer in een overvolle warme wachthal en zijn weer een bezienswaardigheid voor de Chinezen als enige westerling met onze grote rugzakken. We lachen terug en sluiten vervolgens in de keurige rij aan om in te stappen. Het is de laatste jaren blijkbaar sterk verbeterd hier als we de verhalen van 'vroeger' moeten geloven!

We zitten nu in de hardsleeper, 2e klas slaaptrein waar 3 ipv 2 lagen bedden zijn, geen gelsoten cabines en alles iets krapper is. Maar we treffen het met een reislustige Chinees die goed Engels spreekt en ook graag babbelt. We kletsen wat en om 10 uur gaan de lichten uit en worden de gordijnen gelsoten, blijkbaar tijd om te gaan slapen. Dit keer weer een snurker maar gelukkig een stuk stiller en we slapen redelijk goed.

Woensdag 25 nov: in Nanjing hebbenwe een hostel gereserveerd maar er komt geen bevestiging dus ook geen free pick up. De illegale taxi's stormen al op ons af maar we negeren die en sluiten in de rijen aan voor de reguliere taxi's en staan even later voor ons nieuwe hostel. We douchen en pakken een bus (we leren de Chinese tekens herkennen) naar het mausoleum van Sun Yatsen, door velen erkend als de grondlegger van het moderne communistische China. Hij is nog steeds erg populair en mensen staan respectvol bij zijn tombe te kijken en bidden. Het complex is indrukwekkend, van boven mooi in de vorm van bel. Het ontwerp is terecht als mooiste gekozen en vormt een mooi geheel met de berg. De bijna 400 treden naar boven zijn voor ons geen probleem J

We beklimmen nog de toren in de Linggu Temple Scenic Area voor een mooi overzicht en pakken daarna bus Y2 terug naar de stad. Het openbaar vervoer lukt ons redelijk goed, we stappen 2 haltes te vroeg uit maar komen nu in een gezellig gebied vol restaurants, bezienswaardigheden en gezellige drukte. Leen heeft zin in pizza en we doen ons best een italiaans restaurant te vinden. Plots horen we echter K3! De dames in de kledingwinkel staan gezellig op de Vlaamse tonen te werken, K3 breekt blijkbaar internationaal door J. We vinden echter geen italiaan en besluiten een restaurant te proberen op de 1e verdieping dat er gezellig uit ziet. We vragen een Engelse kaart en ze wijzen ons naar een tafeltje en even later komt warempel een Engelse kaart! Het eten van onze buren ziet er echter goed uit en de dame blijkt goed Engels te spreken en kan ons aanwijzen wat we moeten aankruisen. We eten vandaag hotpot: je bestelt groente, rijst, vlees, vis wat je wilt en gooit dat in een grote kom kokende bouillon in het midden van de tafel. Een soort fondue maar dan gezonder en minder sterk ruikend. We eten uiteindelijk voor 2.5 euro heerlijk, inclusief bier!

Terug in het hostel proberen we nog onze volgende reis te regelen maar het betalen lukt niet. Gelukkig lukt het reserveren van het hostel wel. Het staat goed aangeschreven en dat is maar goed ook want onze kamer ziet er wel heel mooi uit, maar slapen lukt een stuk minder: het matras is 3 cm zachte schuim op een houten plank en het dekbed is klein en dun L Volgende keer eerst even het matras controleren, we leren elke dag bij….

Donderdag 26 nov: we proberen nog een keer onze vlucht van Nanjing naar Guilin te regelen maar internet is erg traag hier. Vanavond in ons nieuwe hostel een nieuwe poging. Tijd om de rugzakken in te pakken en met de metro naar het treinstation. De taxi is te duur :-p Dit keer hoeven we gaan slaapplaats te regelen dus wijzen we gewoon op de Chinese naam van onze volgende bestemming: Suzhou. De dame snapt ons en wijst op haar monitor of de keuze ok is. We vertrekken over 20 minuten dus dat is zeker ok! De plaatsen zijn prima en spoedig vliegen we met 200 km/h richting Suzhou! Tijd dus om onze blog weer bij te werken J.

We zijn binnen 2 uur ter plaatse en eindelijk is het warm en zonnig. De taxi zet ons even later in ons straatje af omdat hij daar niet in mag. Hij wijst op de boten om aan te geven dat we niet hoeven te lopen, maar we strekken graag even onze benen en kijken rustig rond. Overal zijn hier kanaaltjes, het heet dan ook Venetië van het oosten en het lijkt heerlijk rustig hier, zeker voor een stad van alweer +5 miljoen inwoners.

We bewonderen onze kamer met romantische hemelbed EN prima matras en gaan dan vol goede zin naar het centrum om rond te kijken en pizza te zoeken voor Leen. Het centrum lijkt al snel op Nanjing, bijna dezelfde winkels met bekende westerse merken en ook westerse prijzen, afgewisseld met leuke Chinese winkeltjes en eetgelegenheden. Na een lange zoektocht komen we zowaar 3 pizza ketens tegen en besluiten voor Bakers pizza te kiezen. Hier willen we bestellen maar de bediening loopt snel weg als we iets in het Engels proberen te vragen. We horen veel gekibbel op de achtergrond en even later komt de dame met een westerse man terug. Hij blijkt hier al 10 jaar te wonen en kan dus perfect onze wensen vertalen en zegt dat we de beste plek voor pizza gekozen hebben hier: de pizza's smaken nu NOG beter!

We besluiten de avond met een drankje in de kroeg naast ons hostel en gaan dan proberen hoe ons mooie hemelbed bevalt J

1 opmerking:

  1. Hey,

    Het is nog steeds erg fijn jullie avonturen - de en dag al spannender dan de andere - te volgen. Bij al dat gebabbel over eten loopt het water me in de mond, zelfs bij dat veel te pikant gedeelte :). Jullie hebben er duidelijk veel plezier in en het lijkt allemaal redelijk vlot te verlopen. Ik kijk al naar de volgende editie van 'Leen en Roel gaan naar Zuid-Oost-Azië' (naar analogie met 'Tiny gaat op reis' en consorten die trouwens opnieuw in de winkels liggen).

    Lieve groet,
    Nele

    BeantwoordenVerwijderen