dinsdag 17 november 2009

Free drinking water from police


Zondag 15 nov: vandaag gaan we het 700 jaar oude UNESCO werelderfgoed Sukhotai Historical Park bekijken, de voormalige hoofstad van het oude koninkrijk. Het park is ongeveer 3 km2 groot binnen de stadmuren en nog een eindje daarbuiten, een prima reden voor ons om 2 fietsen te huren!

Het is echt indrukwekkend wat hier vroeger is neergezet, enorme complexen en dan hebben we het alleen nog maar over de ruïnes die nu nog over zijn. Overal staan duidelijke afbeeldingen hoe het vroeger geweest moet zijn, dat heeft veel bloed, zweet en tranen gekost. Wij fietsen en lopen hier alleen maar rond om te kijken en fotograferen en gaan al van schaduw naar schaduw, dit is echt de warmste dag voor ons tot nu toe! Het zweet loopt overal en de flessen water lijken wel te verdampen.


We gaan in de ochtend eerst de grote complexen in het centrum bekijken (Wat Mahathat en Wat Sa Si) en besluiten daarna een rondje te maken in het noordelijk deel. Dit blijkt toch een stuk groter dan verwacht en met bijzonder weinig schaduw. We fietsen steeds meer kleine ruïnes voorbij en kijken in de schaduw waar we zijn. 1 plek is echter zo mooi dat ik toch even de fiets opzij zet en door de gras naar een mooi plekje loop voor foto's. Auw! Ik zie een paar rode mieren over mijn voeten en benen lopen en die krengen BIJTEN! Leen had dit al eerder ervaren en ik nu helaas ook. Snel sla ik de beesten van me af en maak dan snel foto's en stap weer op de fiets.


We zijn inmiddels halverwege de noordelijke route en het water is bijna op en het zweet druipt over ons heen. Verder zien we gelukkig een groot afdak met bankjes en KOUD drinken! Tevreden zetten we ons neer en genieten van het koude water. De cola is genieten, pure luxe :-)

Uitgerust en afkoeld en voorzien van nieuw water stappen we vol goede moed weer op onze fietsen. En dan komen we tot onze grote verbazing een paar honderd meter verder een politiepost tegen met een bordje: free drinking water from police! Wat is dit?!?!?!? Tegenover de post ligt een ruïne op een lange helling en de politie wilt voorkomen dat mensen door de hitte bezwijken dus voorzien ze gratis water. We bedanken voor de lange klim in de hitte maar drinken met plezier een glaasje :-)


De rest van de middag bekijken we de overige ruïnes en gaan dan met veel plezier met de lokale bus weer terug naar onze gardenhouse hut, lekker douchen, koude fruitshake en fris biertje en dan rustig relaxen, deze dag was actief genoeg voor ons.

Maandag 16 nov: om 8 uur staan we op onze bus te wachten naar Ayuthaya, 5-6 uur in de airco. Er staat op de kaartjes: 'Stop at highway, not city centre'. Dat zal wel ok zijn denken we, maar als we er dan bijna zijn stopt de bus ergens midden op de snelweg.... Verbaasd staan we op als ze ons roepen en dan blijkt dat we over een brug de snelweg over kunnen waar taxi's staan te wachten. Zo werkt dat dus hier. We onderhandelen wat en 10 minuten later staan we voor ons nieuwe guesthouse, het ziet er prima uit. We frissen ons even op en halen dan onze huurfietsen op en gaan het UNESCO werelderfgoed hier bekijken. In 1350 stichte de koning U Thong dit als de hoofdstad van het konikrijk maar in 1767 werd het door het Birmese leger verwoest.


Het zijn mooie ruïnes maar we hadden dit waarschijnlijk beter VOOR Sukothai kunnen doen want dat is toch veel groter. Maar we fietsen vol goede moed een rondje en komen bij Elephant Kraal uit. Hier staan toeristen foto's te maken van een groep olifanten, maar met onze fietsen komen we ook langs een verzorger die net met een moeder en baby bezig is. We mogen dichtbij komen en foto's maken, veel beter dan die grote busgroep! Voor een kleine vergoeding natuurlijk....

In de avond doen we nog een rondje langs een paar ruïnes die verlicht zijn, echt heel mooi gedaan en dan zoeken we langs de avondmarkt wat leuke eetstandjes en sluiten af met een fris biertje!


Dinsdag 17 nov: we pakken onze rugzakken in voor China, bekijken nog wat andere lokaties en struinen langs lokale standjes. Dan begint het verfrissend te regenen maar het effect is van korte duur. We gaan op tijd terug naar ons guesthouse, zoeken eea uit voor China en nemen nog een verfrissende douche voor we op de bus naar Bangkok stappen. We zullen straks Thailand verlaten met een goed voldaan gevoel. We willen hier volgend jaar graag terugkomen!

We proberen binnenkort vanuit China verder te bloggen maar deze site is misschien geblokkeerd dus geen zorgen als het ons niet lukt. Lang leve democratie en vrijheid van meningsuiting.

2 opmerkingen:

 1. Tja dit voordeel hebben we in Weert
  Nul rode mieren(zijn op winterbreak in azie)
  Genoeg water(lees regen)
  Koud drinken(zonder koeling)
  Zweet(al maanden niet meer)
  maar die olifantjes och wat moet het mooi zijn daar, om jaloers op te worden
  we blijven jullie volgen

  Thanks voor de stories

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hey,

  Het is echt super om jullie reisverhalen te lezen. Het is echt genieten en ik waan me telkens even ginder :). Gelukkig schijnt hier de zon wel vaak tussen al de buien!

  Nog heel veel plezier! Ik kijk al uit naar jullie China-verhalen. Hopelijk duurt het niet te lang voor jullie weer kunnen bloggen.

  Liefs,
  Nele

  BeantwoordenVerwijderen